A MAPOSZ elnöke Huszti Róberttel történt egyeztetése után a légfegyveres precíziós lövészet Open csoportjára vonatkozó versenyszabály megváltoztatását javasolja.

Elnökségi határozat:

A MAPOSZ elnöksége a légfegyveres precíziós lövészet sportágban az Open csoportban a 40m-es lőlap kiértékelését akként változtatja meg, hogy a kiértékelés nem a benchrest szabályok szerint, hanem a precíziós szabályok szerint történik.

A lövész pozíció előírása nem változott, továbbra is lehetséges több ponton támasztva lőni.

Indoklás:

A benchrest szabályok szerinti kiértékelés azért lett volna indokolt, hogy a versenyzők az eredményeiket a benchrest világszövetség eredményeivel összevethessék.

Tény az, hogy a benchrest sportban 27J torkolati energiával lehetséges a versenyszámot lőni, azonban 50m távolságra. Az összehasonlításhoz elégségesnek tűnt a lőtávolság 40m-re történő rövidítése, hiszen a a csekélyebb torkolati energia miatt a szél hatása jobban jelentkezik.

Azonban a miskolci verseny és a fonyódi versenytapasztalatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy 16J torkolati energiával sem lehetséges ezen távolságon a benchrest lövészet eredményeivel összevethető lőeredményekre jutni.

A fenti döntés értelmében az eddigi eredmények átszámításra kerültek a lőlapok ismételt kiértékelésével és a ranglistán eddig feltüntetett eredmények korrigálásra kerültek.

A korábban kihirdetett verseny eredményeken nem változtat visszamenően a Szövetség, de az Open csoportban elért eredmény sorrendet ez a változtatás amúgy sem befolyásolja, hiszen a kiértékelés korrekcója egyformán hat valamennyi eddigi versenyeredményre.

Fonyód 2014.11.11. Elnökség